Home » LISTENING 🎧 » CAMBRIDGE LISTENING » Cambridge 4 Listening Test 3 [with Answers]

Cambridge 4 Listening Test 3 [with Answers]

Cambridge IELTS 4 Listening Test 3 with answers, downloadable pdf and audio transcript.

Total no. of Questions: 40

Approx. Time: 30 mins

SECTION 1

Questions 1-4

Complete the form below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR NUMBERS for each answer.

ACCOMMODATION REQUEST FORM

Age:23
Length of time in Australia:(1) …………………….
Present address:Flat 1,
539, (2) ……………………. Road
Canterbury 2036
Present course:(3) ……………………. English
Accommodation required from: (4) ……………………., 7th September

Questions 5-7

Choose the correct letters A-C.

Q5. Sara requires a …

A. single room

B. twin room

C. triple room

Q6. She would prefer to live with a …

A. family

B. single person

C. couple

Q7. She would like to live in a …

A. flat

B. house

C. studio apartment

Questions 8-10

Complete the sentences below.

Write NO MORE THAN ONE WORD for each answer.

▪️ The (8) ……………………. will be $320.

▪️ She needs to pay the rent by cash or cheque on a (9) ……………………. basis.

▪️ She needs to pay her part of the (10) ……………………. bill

SECTION 2

Questions 11-14

Choose the correct letter A-C.

Q11. When is this year’s festival being held?

A. 1-13 January

B. 5-17 January

C. 25-31 January

Q12. What will the reviewer concentrate on today?

A. theatre

B. dance

C. exhibitions

Q13. How many circuses are there in the festival?

A. one

B. two

C. several

Q14. Where does Circus Romano perform?

A. in a theatre

B. in a tent

C. in a stadium

Questions 15-20

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.

WhereType of performanceHighlightsType of audience
Circus RomanoClowns and acrobatsMusic and (15) …………………….(16) …………………….
Circus Electrica(17) …………………….Dancers and magiciansAerial displays(18) …………………….
Mekong Water Puppets(19) …………………….PuppetsSeeing the puppeteers at the end(20) …………………….

SECTION 3

Questions 21-25

Choose the correct letter A-C.

Q21. The man wants information on courses for …

A. people going back to college

B. postgraduate students

C. business executives

Q22. The ‘Study for Success’ seminar lasts for …

A. one day

B. two days

C. three days

Q23. In the seminar the work on writing aims to improve …

A. confidence

B. speed

C. clarity

Q24. Reading sessions help students to read …

A. analytically

B. as fast as possible

C. thoroughly

Q25. The seminar tries to …

A. prepare learners physically

B. encourage interest in learning

C. develop literacy skills

Questions 26-30

Choose the correct letter A-C.

Q26. A key component of the course is learning how to …

A. use time effectively

B. stay healthy

C. select appropriate materials

Q27. Students who want to do the ‘Study for Success’ seminar should …

A. register with the Faculty Office

B. contact their Course Convener

C. reserve a place in advance

Q28. The ‘Learning Skills for University Study’ course takes place on …

A. Mon, Wed, Fri

B. Mon, Tue, Wed

C. Mon, Thu, Fri

Q29. A feature of this course is …

A. a physical training component

B. advice on coping with stress

C. a detailed weekly planner

Q30. The man chooses the ‘Study for Success’ seminar because …

A. he is over forty

B. he wants to start at the beginning

C. he seeks to revise his skills

SECTION 4

Questions 31-32

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR NUMBERS for each answer.

NEW UNION BUILDING

Procedures to establish student opinion:

▪️ students were asked to give written suggestions on the building’s design

▪️ these points informed the design of a (31) …………………….
(there were (32) ……………………. respondents)

▪️ results collated and report produced by Union Committee

Questions 33-37

Complete the table below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.

Cambridge IELTS 4 Listening Test 3 Answers

Question 38

Choose TWO letters A-G.

Which TWO facilities did the students request in the new Union building?

A. a library

B. a games room

C. a student health centre

D. a mini fitness centre

E. a large swimming pool

F. a travel agency

G. a lecture theatre

Question 39

Choose the correct letters A-C.

Which argument was used AGAINST having a drama theatre?

A. It would be expensive and no students would use it.

B. It would be a poor use of resources because only a minority would use it.

C. It could not accommodate large production of plays.

Question 40

Choose TWO letters A-E.

Which TWO security measures have been requested?

A. CCTV

B. show Union Card on entrance

C. show Union Card when asked

D. spot searches of bags

E. permanent Security Office on site

Cambridge 4 Listening Test 3 Answers

Checkout your Listening Test 3 answers of Cambridge IELTS 4 booklet given below:

  1. 1-1/2 years
  2. Forest / Forrest
  3. Academic
  4. Thursday
  5. B
  6. B
  7. A
  8. deposit
  9. monthly
  10. telephone / phone
  11. C
  12. A
  13. C
  14. B
  15. lighting / lights / light
  16. adult / adults
  17. (at/the) Studio Theatre / Studio Theater
  18. the whole family / all the family / families
  19. (in) City Gardens / the City Gardens / outdoors
  20. young children / younger children / children
  21. A
  22. B
  23. C
  24. A
  25. B
  26. A
  27. C
  28. B
  29. B
  30. B
  31. questionnaire
  32. approximately 2,000 / about 2,000
  33. Education
  34. halls of residence / living quarters
  35. traffic, parking
  36. lecture rooms / lecture halls / lecture theatres / lecture theaters
  37. (choice of / room for) facilities
  38. D, F
  39. B
  40. A, C

Cambridge 4 Listening Test 3 PDF & Transcript

To download the Cambridge IELTS 4 Listening test 3 in pdf format with audio transcript, please write your email in the comment section below. We’ll send it across at the speed of light.

or

You can buy the complete booklet here at discounted price.

All the best !

Disclosure: We sometimes use affiliate links in our content. This means if you click on the link and purchase an item, we’ll receive an affiliate commission at no extra cost to you. These links help us to offset the costs of running this website. Thanks for understanding!

11 thoughts on “Cambridge 4 Listening Test 3 [with Answers]”

Leave a Comment