Home » READING 📖 » GENERAL READING » Smartphone Fitness Apps: Reading Answers & PDF

Smartphone Fitness Apps: Reading Answers & PDF

IELTS General Test – Passage 07: Smartphone fitness apps reading answers explanation, location and pdf. This reading paragraph has been taken from our huge collection of Academic & General Training (GT) Reading practice test PDF’s.

Smartphone fitness apps

A   Pacer

Although they were previously split into ‘pro’ and ‘free’ versions, Pacer’s developer now generously includes all the features in one free app. That means you can spend no money, yet use your smartphone’s GPS capabilities to track your jogging routes, and examine details of your pace and calories burned.

B   Beat2

There are a wealth of running apps available, but Beat2 is a good one. This free app monitors your pace – or if you have a wrist or chest-based heart rate monitor, your beats per minute – and offers up its specially curated playlists to give you the perfect music for the pace you’re running at, adding a whole new dimension to your run. The best bit is when you explode into a sprint and the music pounds in your ears. Or if you fancy something different, the app also has In-App Purchases, including tales of past sporting heroes you can listen to while you run.

C   Impel

If you’re serious about the sport you do, then you should be serious about Impel. As smartphone fitness tools go it’s one of the best, allowing you to track your performance, set goals and see daily progress updates. If you’re ever not sure where to run or cycle you can find user-created routes on the app, or share your own. All of that comes free of charge, while a premium version adds even more tools.

D   Fast Track

There are plenty of GPS running apps for smartphones, but Fast Track is an excellent freebie. Although you naturally get more features if you pay for the ‘pro’ version, the free release gets you GPS tracking, a nicely designed map view, your training history, music, and cheering. Yes, you read the last of those right – you can have friends cheer you on as you huff and puff during a run. If you can afford the ‘pro’ version, you can add possible routes, voice coaches, smartwatch connectivity and more; but as a starting point, the free app gets you moving.

Questions 8-14

Look at the four reviews of smartphone fitness apps, A-D.

For which app are the following statements true?

Write the correct letter, A-D, in boxes 8-14 on your answer sheet.

NB   You may use any letter more than once.

8.   This app can be used for more than one sport.

9.   You have to pay if you want this app to suggest where you can go.

10.   This app has well-presented visuals.

11.   You do not have to pay for any of the features on this app.

12.   You can pay to download true stories on this app.

13.   You can get ideas about where to go from other people on this app.

14.   This app gives you details of the energy you have used.

________________

ALSO TRY:

1) IELTS 13 READING PASSAGE – DELEGATE TASKS TO TEAM MEMBERS ↗

2) IELTS 13 READING PASSAGE – CHOOSING THE RIGHT FORMAT FOR CV ↗

3) IELTS 13 READING PASSAGE – DINOSAURS & THE SECRETS THEY STILL HOLD ↗

4) IELTS 13 READING PASSAGE – NEW YORK LATE-STARTERS STRING ORCHESTRA ↗

5) IELTS 13 READING PASSAGE – THE 7 BEST RUNNING WATCHES ↗

________________

Smartphone fitness apps Answers

Check out Smartphone fitness apps reading answers below:

8   C

9   D

10   D

11   A

12   B

13   C

14   A  

Wondering how the answers are chosen?? Then, read Smartphone fitness apps reading answers explained below:

FINDING INFORMATION

QuestionAnswer Explanation
8.   This app can be used for more than one sport.Underline keywords: can be used, more than one sport
     
In the Paragraph C, in lines 3-4, the author of the passage explains, “ ___If you’re ever not sure where to run or cycle you can find user-created routes on the app, or share your own____.”

In this passage, run or cycle more than one sport

So, the answer is going to be: Paragraph C
9.   You have to pay if you want this app to suggest where you can go.Underline keywords: have to pay, if, want this app, to suggest, where, can go

In the Paragraph D, in lines 5-6, the author says, “____ If you can afford the ‘pro’ version, you can add possible routes, voice coaches,_____.”

In this passage, If you can afford the ‘pro’ version means that you have to pay if you want
&
add possible routes means that suggest where you can go

So, the answer is going to be: Paragraph D
10.   This app has well-presented visuals.Underline keywords: well-presented visuals

In the Paragraph D, in line 3, the author says, “____ the free release gets you GPS tracking, a nicely designed map view,_____.”

In this passage, a nicely designed map view means that well-presented visuals

So, the answer is going to be: Paragraph D
11.   You do not have to pay for any of the features on this app.Underline keywords: do not have to pay, any of the features

In the Paragraph A, the author explains, “Although they were previously split into ‘pro’ and ‘free’ versions, Pacer’s developer now generously includes all the features in one free app. That means you can spend no money, _______.”

In this passage, includes all the features in one free app means that do not have to pay for any of the features on this app

So, the answer is going to be: Paragraph A
12.   You can pay to download true stories on this app.Underline keywords:  can pay, to download, true stories 

In Paragraph B, in ending lines, the author says, “_____Or if you fancy something different, the app also has In-App Purchases, including tales of past sporting heroes you can listen to while you run.”

In this text, In-App Purchases means that you can pay to download
&
tales of past sporting heroes means that true stories

So the answer is going to be: Paragraph B
13.   You can get ideas about where to go from other people on this app.Underline keywords: can get ideas, where to go, from other people

In the Paragraph C, the author clarifies, “______If you’re ever not sure where to run or cycle you can find user-created routes on the app_____.”

In this text, find user-created routes means that get ideas about where to go from other people

So the answer is going to be: Paragraph C
14.   This app gives you details of the energy you have used.Underline keywords: gives you details, energy, you have used

In the Paragraph A, look at the ending lines, “_____ and examine details of your pace and calories burned.”

In this text, details of your pace and calories burned means that details of the energy you have used

So the answer is going to be: Paragraph A
Have any doubts??? Discuss in the comments ...

PDF

If you want the pdf summary of Smartphone fitness apps reading passage and answers, please write your email in the comment section below. We’ll send it across at the speed of light.

ALL THE BEST !

Leave a Comment