Home » LISTENING 🎧 » CAMBRIDGE LISTENING » Cambridge 4 Listening Test 2 [with Answers]

Cambridge 4 Listening Test 2 [with Answers]

Cambridge IELTS 4 Listening Test 2 with answers, downloadable pdf and audio transcript.

Total no. of Questions: 40

Approx. Time: 30 mins

SECTION 1

Questions 1-5

Choose the correct letters A-C.

Q1. What does Peter want to drink?

A. tea

B. coffee

C. a cold drink

Q2. What caused Peter problems at the bank?

A. The exchange rate was down.

B. He was late.

C. The computers weren’t working.

Q3. Who did Peter talk to at the bank?

A. an old friend

B. an American man

C. a German man

Q4. Henry gave Peter a map of …

A. the city

B. the bus routes

C. the train system

Q5. What do Peter and Sally decide to order?

A. food and drinks

B. just food

C. just drinks

SECTION 2

Questions 11-20

Choose the correct letter A-C.

Q11. The Counselling Service may contact tutors if …

A. they are too slow in marking assignments.

B. they give students a lot of work.

C. they don’t inform students about their progress.

Q12. Stress may be caused by …

A. new teachers

B. time pressure

C. unfamiliar subject matter

Q13. International students may find stress difficult to handle because …

A. they lack support from family and friends.

B. they don’t have time to make new friends.

C. they find it difficult to socialise.

Q14. A personal crisis may be caused by …

A. studying for too long overseas

B. business problems in the student’s own country

C. disruptions to personal relationships

Q15. Students may lose self-esteem if …

A. they have to change courses

B. they don’t complete a course

C. their family puts too much pressure on them

Q16. Students should consult Glenda Roberts if …

A. their general health is poor

B. their diet is too strict

C. they can’t eat the local food.

Q17. Students in financial difficulties can receive …

A. assistance to buy books

B. a loan to pay their course fees

C. a no-interest loan to cover study expenses

Q18. Loans are also available to students who …

A. can’t pay their rent

B. need to buy furniture

C. can’t cover their living expenses

Q19. The number of students counselled by the service last year was …

A. 214

B. 240

C. 2600

Q20. The speaker thinks the counselling service …

A. has been effective in spite of staff shortages

B. is under-used by students

C. has suffered badly because of staff cuts

SECTION 3

Questions 21-24

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

DETAILS OF ASSIGNMENT
Part 1
Essay:
– Title: ‘Assess the two main methods of (21) ……………………. in social science research.
– Number of words: (22) …………………….

Part 2
Small-scale study:
– Choose one method
– Gather data from at least (23) ……………………. subjects.

Part 3
Report on study:
– Number of words: (24) …………………….

Questions 25 and 26

Choose TWO letters A-E.

What TWO disadvantages of the questionnaire form of data collection do the students discuss?

A. The data is sometimes valid.

B. Too few people may respond.

C. It is less likely to reveal the unexpected.

D. It can only be used with literate populations.

E. There is a delay between the distribution and return of questionnaires.

Questions 27-30

Complete the table below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS OR A NUMBER for each answer.

AUTHORTITLEPUBLISHERYEAR OF PUBLICATION
(27) …………………….‘Sample surveys in Social Science Research’
Bell(28) …………………….(29) …………………….
Wilson‘Interviews that work’Oxford Uni. Press(30) …………………….

SECTION 4

Questions 31-32

Choose the correct letter A-C.

Q31. Corporate crime is generally committed …

A. against individuals

B. by groups

C. for companies

Q32. Corporate crime does NOT include …

A. employees stealing from their company

B. unintentional crime by employees

C. fraud resulting from company policy

Questions 33-38

Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.

Corporate crime has been ignored by:
▪️ the (33) ……………………. e.g. films
▪️ (34) …………………….

Reasons:
▪️ often more complex, and needing (35) …………………….
▪️ less human interest than conventional crime
▪️ victims often (36) …………………….

Effects:
▪️ Economic costs
– may appear unimportant to (37) …………………….
– can make large (38) ……………………. for company
– cause more losses to individuals than conventional crimes
▪️ Social costs
– make people lose trust in business world
– affect poorer people most

Questions 39 and 40

Choose TWO letters A-F.

The oil tanker explosion was an example of a crime which …

A. was no-one’s fault.

B. was not a corporate crime.

C. was unintentional.

D. was caused by indifference.

E. had tragic results.

F. made a large profit for the company.

Cambridge 4 Listening Test 2 Answers

Checkout your Listening Test 2 answers of Cambridge IELTS 4 booklet given below:

1.      C

2.      C

3.      B

4.      B

5.      A

6.      Cathedral

7.      Markets

8.      Gardens

9.      Art Gallery

10.  climb the tower / see the view

11.  C

12.  B

13.  A

14.  C

15.  B

16.  C

17.  A

18.  B

19.  B

20.  A

21.  collecting data / gathering data / data collection

22.  1,500

23.  5

24.  3,000 – 4,000

25.  B

26.  C

27.  Media

28.  Survey / Research

29.  London University / London University Press

30.  1988

31.  C

32.  A

33.  mass media / media

34.  academic circles / academics / researchers

35.  specialist knowledge / specialized knowledge

36.  unaware

37.  individual customers / individual  consumers / individuals

38.  illegal profit / illegal profits

39.  D

40.  E

Cambridge 4 Listening Test 2 PDF & Transcript

To download the Cambridge IELTS 4 Listening test 2 in pdf format with audio transcript, please write your email in the comment section below. We’ll send it across at the speed of light.

or

You can buy the complete booklet here at discounted price.

All the best !

Disclosure: We sometimes use affiliate links in our content. This means if you click on the link and purchase an item, we’ll receive an affiliate commission at no extra cost to you. These links help us to offset the costs of running this website. Thanks for understanding!

24 thoughts on “Cambridge 4 Listening Test 2 [with Answers]”

Leave a Comment