Home » READING 📖 » CAMBRIDGE READING » THE KEYLESS SOCIETY: Reading Answers

THE KEYLESS SOCIETY: Reading Answers

Academic Test 3 – Passage 03: The Keyless Society reading answers with location, explanation and pdf summary.

The Keyless Society

A

Students who want to enter the University of Montreal’s Athletic Complex need more than just a conventional ID card – their identities must be authenticated by an electronic hand scanner. In some California housing estates, a key alone is insufficient to get someone in the door; his or her voice print must also be verified. And soon, customers at some Japanese banks will have to present their faces for scanning before they can enter the building and withdraw their money.

B

All of these are applications of biometrics, a little-known but fast-growing technology that involves the use of physical or biological characteristics to identify individuals. In use for more than a decade at some high- security government institutions in the United States and Canada, biometrics are now rapidly popping up in the everyday world. Already, more than 10,000 facilities, from prisons to day-care centres, monitor people’s fingerprints or other physical parts to ensure that they are who they claim to be. Some 60 biometric companies around the world pulled in at least $22 million last year and that grand total is expected to mushroom to at least $50 million by 1999.

C

Biometric security systems operate by storing a digitised record of some unique human feature. When an authorised user wishes to enter or use the facility, the system scans the person’s corresponding characteristics and attempts to match them against those on record. Systems using fingerprints, hands, voices, irises, retinas and faces are already on the market. Others using typing patterns and even body odours are in various stages of development.

D

Fingerprint scanners are currently the most widely deployed type of biometric application, thanks to their growing use over the last 20 years by law-enforcement agencies. Sixteen American states now use biometric fingerprint verification systems to check that people claiming welfare payments are genuine. In June, politicians in Toronto voted to do the same, with a pilot project beginning next year.

E

To date, the most widely used commercial biometric system is the handkey, a type of hand scanner which reads the unique shape, size and irregularities of people’s hands. Originally developed for nuclear powerplants, the handkey received its big break when it was used to control access to the Olympic Village in Atlanta by more than 65,000 athletes, trainers and support staff Now there are scores of other applications.

F

Around the world, the market is growing rapidly. Malaysia, for example, is preparing to equip all of its airports with biometric face scanners to match passengers with luggage. And Japan’s largest maker of cash dispensers is developing new machines that incorporate iris scanners. The first commercial biometric, a hand reader used by an American firm to monitor employee attendance, was introduced in 1974. But only in the past few years has the technology improved enough for the prices to drop sufficiently to make them commercially viable. ‘When we started four years ago, I had to explain to everyone what a biometric is,’ says one marketing expert. Now, there’s much more awareness out there.’

G 

Not surprisingly, biometrics raise thorny questions about privacy and the potential for abuse. Some worry that governments and industry will be tempted to use the technology to monitor individual behaviour. If someone used your fingerprints to match your health-insurance records with a credit-card record showing you regularly bought lots of cigarettes and fatty foods,’ says one policy analyst, ‘you would see your insurance payments go through the roof.’ In Toronto, critics of the welfare fingerprint plan complained that it would stigmatise recipients by forcing them to submit to a procedure widely identified with criminals.

H

Nonetheless, support for biometrics is growing in Toronto as it is in many other communities. In an increasingly crowded and complicated world, biometrics may well be a technology whose time has come.

Questions 27-33

Reading Passage 3 has eight paragraphs (A-H).

Choose the most suitable headings for paragraphs B-H from the list of headings below. Write the appropriate numbers (i-x) in boxes 27-33 on your answer sheet.

THE KEYLESS SOCIETY: Reading Answers

Questions 34-40

Look at the fallowing groups of people (Questions 34-40) and the list of biometric systems (A-F) below.

Match the groups of people to the biometric system associated with them in Reading Passage 3. Write the appropriate letters A-F in boxes 34-40 on your answer sheet. 

NB You may use any biometric system more than once.

34. sports students

35. Olympic athletes

36. airline passengers

37. welfare claimants

38. business employees

39. home owners

40. bank customers

LIST OF BIOMETRIC SYSTEMS

A. fingerprint scanner
B. hand scanner
C. body odour
D. voice print
E. face scanner
F. typing pattern

Answers with Explanation

Check out The Keyless Society reading answers below with locations and explanations given in the text.

27. iv
28. vii
29. viii
30. iii
31. ii
32. i
33. x
34. B
35. B
36. E
37. A
38. B
39. D
40. E

Wondering how the answers are chosen?? Then, read The Keyless Society reading answers explained below:

MATCH THE HEADINGS

QuestionAnswer Explanation
27. Paragraph BLook at the lines 6-10 in paragraph B, “_____ Already, more than 10,000 facilities, from prisons to day-care centres, monitor people’s fingerprints or other physical parts to ensure that they are who they claim to be. Some 60 biometric companies around the world pulled in at least $22 million last year and that grand total is expected to mushroom to at least $50 million by 1999.”  

In this text, we can easily see some figures that testify the success of biometrics.

Hence, the answer is going to be: iv
28. Paragraph CUnderline keywords: importance, taking notes, body language

Look at the Paragraph C, which discusses how the biometric security systems functions. “Biometric security systems operate by storing a digitised record of some unique human feature____.”

In this text, operate means that ➙ how it works

Hence, the answer is going to be: vii
29. Paragraph DUnderline keywords: language, influenced by, social situation   

Look at the lines 2-5 in paragraph D, “ ____their growing use over the last 20 years by law-enforcement agencies. Sixteen American states now use biometric fingerprint verification systems to check that people claiming welfare payments are genuine_____ .”

In this text, to check that people claiming welfare payments are genuine means that ➙ fighting fraudulent claims

Hence, the answer is going to be: viii
30. Paragraph EUnderline keywords: how, informants, can be helped, be less self-conscious

In the Paragraph E, look at the starting lines, “To date, the most widely used commercial biometric system is the handkey, a type of hand scanner_____.”

In this text, a type of hand scanner means that ➙ this type
&
most widely used commercial biometric system means that ➙ sells best in the shops

Hence, the answer is going to be: iii
31. Paragraph FUnderline keywords: various methods, can be used, generate specific data,   

In the paragraph F, in lines 1-5, the author describes different plans of using biometric scanners by various nations, “______Malaysia, for example, is preparing to equip all of its airports with biometric face scanners to match passengers with luggage. And Japan’s largest maker of cash dispensers is developing new machines that incorporate iris scanners_______.”

Hence, the answer is going to be: ii
32. Paragraph GIn the paragraph G, look at the starting lines, “Not surprisingly, biometrics raise thorny questions about privacy and the potential for abuse______.”

In this text, biometrics raise thorny questions means that ➙ common objections about the use of biometrics

Hence, the answer is going to be: i
33. Paragraph HLook at the ending of paragraph H, in lines 2-3, “ ____ In an increasingly crowded and complicated world, biometrics may well be a technology whose time has come.____”

In this text, a technology whose time has come means that ➙ accepting the inevitable,

Hence, the answer is going to be: x

MATCH THE FOLLOWING

QuestionAnswer Explanation
34. sports studentsUnderline keywords: sports students
   
In the Paragraph E, the author discusses the use of ‘handkey’ among athletes, “_____ the handkey received its big break when it was used to control access to the Olympic Village in Atlanta by more than 65,000 athletes, trainers and support staff.”

In this text, the handkey means that ➙ hand scanners
&
athletes = sports students

Hence, the answer is going to be: B
35. Olympic athletesUnderline keywords: Olympic athletes

In the Paragraph E, look at, “ ____ the handkey received its big break when it was used to control access to the Olympic Village in Atlanta by more than 65,000 athletes, trainers and support staff_____.”

Hence, the answer is going to be: B
36. airline passengersUnderline keywords: airline passengers 

Carefully look at the lines 1-3 in paragraph F, “Malaysia, for example, is preparing to equip all of its airports with biometric face scanners to match passengers with luggage_____.”

Hence, the answer is going to be: E
37. welfare claimantsUnderline keywords: welfare claimants

In the paragraph D, in lines 3-5, the author says, “______ Sixteen American states now use biometric fingerprint verification systems to check that people claiming welfare payments are genuine______.”

Hence, the answer is going to be: A
38. business employeesUnderline keywords: business employees

In the paragraph F, look at lines 5-7, the writer explains, “_____The first commercial biometric, a hand reader used by an American firm to monitor employee attendance, was introduced in 1974____.” 

In this text, firm means that ➙ business,

Hence, the answer is going to be: B
39. home ownersUnderline keywords: home owners       
 
Look at the paragraph A, in lines 3-5, the author describes, “ ____ In some California housing estates, a key alone is insufficient to get someone in the door; his or her voiceprint must also be verified____.”

In this text, housing estates means that ➙ home ownerships 

Hence, the answer is going to be: D
40. bank customersUnderline keywords: bank customers

In the paragraph A, look at the ending lines, “ _____ And soon, customers at some Japanese banks will have to present their faces for scanning before they can enter the building and withdraw their money.”

Hence, the answer is going to be: E

PDF

If you want the pdf summary of The Keyless Society reading passage, please write your email in the comment section below. We’ll send it across at the speed of light.

or

You can buy the complete booklet here at discounted price.

All the best !

Disclosure: We sometimes use affiliate links in our content. This means if you click on the link and purchase an item, we’ll receive an affiliate commission at no extra cost to you. These links help us to offset the costs of running this website. Thanks for understanding!

2 thoughts on “THE KEYLESS SOCIETY: Reading Answers”

Leave a Comment