Home » READING 📖 » GENERAL READING » The Oxford School of Drama: Reading Answers

The Oxford School of Drama: Reading Answers

IELTS General Test – Passage 02: The Oxford School of Drama reading with answers explanation, location and pdf. This reading paragraph has been taken from our huge collection of Academic & General Training (GT) Reading practice test PDF’s.

The Oxford School of Drama

One-Year Acting Course

This is an intensive course which is designed for those who have completed their academic studies and have some theatre or film experience already. In order to be accepted, you should be a high achiever, knowledgeable about the industry and determined to succeed.

Term One: Technical classes in acting, voice, movement, applied movement and characterisation, music, singing, film, radio and professional development. The term finishes with an internal production given for tutors and students.

Term Two: All technical classes continue from term one. There is an internal performance of a one-act play, the recording of an audio showreel at a professional studio and the Showcase Drama in front of an invited audience including casting directors and agents.

Term Three: Technical classes continue with additional focus on audition technique, workshops and masterclasses. This term includes a public performance of a play outdoors in the grounds of Blenheim Palace, and the chance to act a short film recorded on location by a professional crew.

How to Apply

Entry to The Oxford School of Drama is by audition only and there are no academic requirements for any of our courses.

Once we have received your application form and audition fee, we will email you with a date for your audition and further details about what to expect when you are here.

For your initial audition, you will need to prepare two contrasting speeches from plays, lasting no longer than two minutes. There will also be some group work for which you will need to wear loose, comfortable clothing.

If you are applying from overseas, you will be able to submit your first audition by means of DVD, YouTube or link to a secure website. You will be invited to submit this once we have received your application form and audition fee. If you are successful in your first audition, you will be invited to attend future auditions here at the school. The school will provide a free bus from central Oxford for those attending auditions.

Questions 8-14

Do the following statements agree with the information given in the text?

In boxes 8-14 on your answer sheet, write

TRUE               if the statement agrees with the information

FALSE              if the statement contradicts the information

NOT GIVEN    if there is no information on this

8.   Students can begin the one-year course without any previous involvement in acting.

9.   Students will act in a performance in front of their classmates at the end of the first term.

10.   Family members may attend a performance during the second term.

11.   Students are required to make a film on their own in the last term of the course.

12.   In their first audition, candidates perform speeches they have worked on in advance.

13.   The Oxford School of Drama will send candidates details of local accommodation.

14.   Overseas candidates can do all their auditions via a digital link.

________________

ALSO TRY:

1) IELTS 13 READING PASSAGE – THE BEST SUITCASES ↗

2) IELTS 13 READING PASSAGE – BORDER CROSSING FOR COMMERCIAL VEHICLES ↗

3) IELTS 13 READING PASSAGE – DEALING WITH ABSENCE IN THE WORKPLACE ↗

4) IELTS 13 READING PASSAGE – VISIT TO OYMYAKON: WORLD’S COLDEST TOWN ↗

5) IELTS 13 READING PASSAGE – ONLINE ROOMMATE FINDER: TORONTO ↗

________________

Answers/Explanation

Check out The Oxford School of Drama reading answers below with explanations and locations given in the text.

8   FALSE

9   TRUE

10   NOT GIVEN

11   FALSE

12   TRUE

13   NOT GIVEN

14   FALSE

Wondering how the answers are chosen?? Then, read The Oxford School of Drama reading answers explained below:

TRUE/FALSE/NOT GIVEN

QuestionAnswer Explanation
8.   Students can begin the one-year course without any previous involvement in acting.Underline keywords: can begin, one-year course, without any previous involvement, acting
  
In the 1st paragraph, the author explains, “This is an intensive course which is designed for those who have completed their academic studies and have some theatre or film experience already_____.”

In this text, have some theatre or film experience already means that ➙ previous involvement in acting is required

Hence, the answer is going to be: FALSE
9.   Students will act in a performance in front of their classmates at the end of the first term.Underline keywords: will act, performance, in front of, classmates, end of, first term

In the ‘Term One’ paragraph, in the ending lines, the author says, “_____The term finishes with an internal production given for tutors and students.”

In this text, an internal production given for tutors and students means that ➙ Students will act in a performance in front of their classmates and mentors

Hence, the answer is going to be: TRUE
10.   Family members may attend a performance during the second term.Underline keywords: family members, may attend, performance, second term

If we carefully look at ‘Term Two’ paragraph, there is no mention of family members in the given text.

Hence, the answer is going to be: NOT GIVEN
11.   Students are required to make a film on their own in the last term of the course.Underline keywords: required, make a film, on their own, last term
 
In the ‘Term Three’ paragraph, in the end, the author explains “_____ and the chance to act a short film recorded on location by a professional crew.”

In this text, recorded ____ by a professional crew means that ➙ students don’t have to make a film by themselves

Hence, the answer is going to be: FALSE
12.   In their first audition, candidates perform speeches they have worked on in advance.Underline keywords: first audition, candidates, perform speeches, have worked on, in advance

In the ‘How to Apply’ section of 3rd paragraph, the author describes, “For your initial audition, you will need to prepare two contrasting speeches from plays____.”

In this text, will need to prepare means that ➙ have worked on in advance

Hence, the answer is going to be: TRUE
13.   The Oxford School of Drama will send candidates details of local accommodation.Underline keywords: The Oxford School of Drama, will send, candidates, details, local accommodation

We find no mention of local accommodation in this text.

Hence, the answer is going to be: NOT GIVEN
14.   Overseas candidates can do all their auditions via a digital link.Underline keywords: Overseas candiates, can do, all their auditions, via, digital link

In the ‘How to Apply’ section of the last paragraph, “If you are applying from overseas, you will be able to submit your first audition by means of DVD, YouTube or link to a secure website. You will be invited to submit this once we have received your application form and audition fee. If you are successful in your first audition, you will be invited to attend future auditions here at the school____.”

In this text, If you are successful in your first audition, you will be invited to attend future auditions here at the school means that ➙ overseas candidates have to be physically present at the school for their future auditions.

Hence, the answer is going to be: FALSE
Have any doubts??? Discuss in the comments ...

The Oxford School of Drama PDF

If you want the pdf summary of The Oxford School of Drama reading passage and answers, please write your email in the comment section below. We’ll send it across at the speed of light.

ALL THE BEST !

Leave a Comment