Home » READING 📖 » GENERAL READING » A visit to Oymyakon, the world’s coldest town

A visit to Oymyakon, the world’s coldest town

IELTS General Test – Passage 05: A visit to Oymyakon, the world’s coldest town reading answers explanation, location and pdf. This reading paragraph has been taken from our huge collection of Academic & General Training (GT) Reading practice test PDF’s.

A visit to Oymyakon, the world’s coldest town

A

You don’t need a sat nav to drive to Oymyakon. From Yakutsk, you cross the Lena River and simply follow the M56 almost all of the way before taking a left at Tomtor for the final few kilometres. The journey takes two days of hard driving; two days of glistening landscapes, frozen rivers and untouched snow; two days of endless forest and breathtaking beauty; two days to penetrate the heart of Siberia and reach the coldest inhabited place on Earth. The beauty surprised me. Siberia isn’t known for its pleasant appearance. It’s always billed as a place of hardship. But for hour after hour, the wintry wonderland was bathed in a crisp, clean sunshine, presenting a continuous panorama of conifer trees wreathed in silence and snow.

B

As we left the flat plain, the road began to twist and turn, leading us into untouched hills and on towards the Verkhoyansk Mountains. Beneath their snow-clad peaks, the slopes became steeper and the valleys deeper. Down in a valley, we stopped to look at a hot spring beside the road. It was immediately obvious against the snow – a spot shrouded in heavy mist. Trees emerged from the strange haze as ghostly silhouettes.

C

Despite the magical ambience of the Siberian wilderness, its reputation for hardship hit me every time I climbed out of the vehicle. Within less than a minute, the skin all over my face began to feel as if it were burning. If I wasn’t wearing my two sets of gloves, I rapidly lost the feeling in my fingertips. I learned very quickly not to draw too deep a breath because the shock of the cold air in my lungs invariably set me off on an extended bout of coughing. Siberia in winter is a world barely fit for human habitation. This is a place of such searing cold that it bites through multiple layers of clothing as if they aren’t there.

D

Oymyakon is a quiet little town – the world’s coldest – of about 550 inhabitants, with its own power station, a school, two shops and a small hospital. It probably originated as a seasonal settlement where reindeer herders spent the summer on the banks of the Indigirka River.

E

The temperature when I arrived was -45°C – not particularly cold, I was informed. A number of factors combine to explain Oymyakon’s record low temperatures. It is far from the ocean, with its moderating effect on air temperature. In addition, the town sits in a valley, below the general level of the Oymyakon Plateau, which, in turn, is enclosed on all sides by mountains up to 2,000 metres in height. As the cold air sinks, it accumulates in the valley, with little wind to disturb it. Oymyakon’s average temperature in January is -50°C. Lower temperatures have been recorded in Antarctica, but there are no permanent inhabitants there.

F

Day-to-day life in Oymyakon presents certain challenges during the long winters. There are hardly any modern household conveniences. Water is hacked out of the nearby river as great chunks of ice and dragged home on a sledge. The giant ice cubes are stacked outdoors and carried into the house one at a time to melt when needed. The lack of running water also means no showers or baths, or indeed flushing toilets. Since 2008, the town’s school has enjoyed the luxury of indoor toilets, however. It’s one of the small number of civic buildings in the centre of town that are linked to the power station.

G

The power station provides winter heating in the form of hot water, but many houses lie outside its range and rely on their own wood-burning stove. Fuel is plentiful enough in the surrounding forest, but someone still has to venture out to cut the wood. Everybody in Oymyakon owns good boots, a hat made of animal fur and fur-lined mittens. The boots are usually made from reindeer hide, which is light but keeps your feet very warm – the individual hairs are hollow, like a thin tube with air inside. Since air is a poor conductor of heat, the skin makes excellent winter footwear, and felt soles give added insulation. Hats come in a variety of furs, including fox, raccoon, sable and mink.

H

Oymyakon’s two shops keep a decent stock of basic foods in tins and packets, but locals also have do-it-yourself options, including hunting, trapping, ice-fishing, reindeer-breeding and horse-breeding. Indeed, being self-sufficient runs in the blood in Siberia. The Oymyakon diet relies heavily on meat for its protein, a primary source of energy in the prolonged winter. Unsurprisingly, given the weather, everyone eats heartily in Oymyakon. A typical meal I was offered consisted of a thick horse soup and huge piles of horse meatballs, all washed down with cloudberry cordial.

I

Spring is the best season here, I’m told. The snow melts, the river flows once more and the forest is full of wildflowers. But it’s short. In the summer Oymyakon can be uncomfortably hot. Much of the forest becomes boggy, so mosquitoes are a constant presence. Oymyakon’s climate certainly wouldn’t suit me, but residents I spoke to said they wouldn’t live anywhere else.

Questions 28-36

The text has nine paragraphs, A-I.

Choose the correct heading for each paragraph from the list of headings below.

Write the correct number, i-xi, in boxes 28-36 on your answer sheet.

List of Headings

i        Various sources of supplies

ii       The effects of going outside

iii      Oymyakon past and present

iv      A contrast in the landscape

v       Animals that can survive the cold

vi      How Oymyakon is affected by its location

vii     Keeping out the cold

viii    Not the only challenging time of the year

ix      Better than its reputation

x       Very few facilities in buildings

xi      More snow than anywhere else in the world

28.   Paragraph A

29.   Paragraph B

30.   Paragraph C

31.   Paragraph D

32.   Paragraph E

33.   Paragraph F

34.   Paragraph G

35.   Paragraph H

36.   Paragraph I

Questions 37-40

Complete the summary below.

Choose ONE WORD ONLY from the text for each answer.

Write your answers in boxes 37-40 on your answer sheet.

Why Oymyakon gets so cold

Oymyakon is a long way from any 37………………………… which would prevent the temperature from falling so low. The town is located in a 38………………………… within a plateau surrounded by 39…………………………  Because there is not much 40………………………… cold air collects in the town.

________________

ALSO TRY:

1) IELTS 13 READING PASSAGE – THE OXFORD SCHOOL OF DRAMA ↗

2) IELTS 13 READING PASSAGE – BORDER CROSSING FOR COMMERCIAL VEHICLES ↗

3) IELTS 13 READING PASSAGE – DEALING WITH ABSENCE IN THE WORKPLACE ↗

4) IELTS 13 READING PASSAGE – THE BEST SUITCASES ↗

5) IELTS 13 READING PASSAGE – ONLINE ROOMMATE FINDER: TORONTO ↗

________________

Answers/Explanation

Check out A visit to Oymyakon, the world’s coldest town reading answers below:

28   ix

29   iv

30   ii

31   iii

32   vi

33   x

34   vii

35   i

36   viii

37   ocean

38   valley

39   mountains

40   wind

Wondering how the answers are chosen?? Then, read A visit to Oymyakon, the world’s coldest town reading answers explained below:

MATCH THE HEADINGS

QuestionAnswer Explanation
28.   Paragraph AIn the paragraph A, look at the ending lines, “_____ Siberia isn’t known for its pleasant appearance. It’s always billed as a place of hardship. But for hour after hour, the wintry wonderland was bathed in a crisp, clean sunshine, presenting a continuous panorama of conifer trees wreathed in silence and snow.”

In this text, Siberia isn’t known for its pleasant appearance means that its reputation
&
presenting a continuous panorama of conifer trees wreathed in silence and snow means that better than its reputation

Hence, the answer is going to be: Better than its reputation (ix)
29.   Paragraph BIn paragraph B, in lines 3-5, the author says “ ____ Down in a valley, we stopped to look at a hot spring beside the road. It was immediately obvious against the snow – a spot shrouded in heavy mist____.”

In this text, a hot spring______ immediately obvious against the snow means that a clear contrast in the landscape

Hence, the answer is going to be: A contrast in the landscape (iv)
30.   Paragraph CLook at the first half of paragraph C which describes, “ ____ its reputation for hardship hit me every time I climbed out of the vehicle. Within less than a minute, the skin all over my face began to feel as if it were burning. If I wasn’t wearing my two sets of gloves, I rapidly lost the feeling in my fingertips. I learned very quickly not to draw too deep a breath because the shock of the cold air in my lungs invariably set me off on an extended bout of coughing_____.”

In this text, climbed out of the vehicle means that going outside

Hence, the answer is going to be: The effects of going outside (ii) 
31.   Paragraph DIn Paragraph D, the author discusses the current and the past scenario of Oymyakon.  

“_____Oymyakon is a quiet little town – the world’s coldest – of about 550 inhabitants, with its own power station, a school, two shops and a small hospital. It probably originated as a seasonal settlement  where reindeer herders spent the summer on the banks of the Indigirka River.”

In this text, Oymyakon is a quiet little town means that the present
&
It probably originated as a seasonal settlement means that the past,

Hence, the answer is going to be: Oymyakon past and present (iii)
32.   Paragraph EIn the paragraph D, the author talks about the location of Oymyakon.

“_______A number of factors combine to explain Oymyakon’s record low temperatures. It is far from the ocean, with its moderating effect on air temperature. In addition, the town sits in a valley, below the general level of the Oymyakon Plateau, which, in turn, is enclosed on all sides by mountains up to 2,000 metres in height. As the cold air sinks, it accumulates in the valley, with little wind to disturb it. Oymyakon’s average temperature in January is -50°C_____.”

Hence, the answer is going to be: How Oymyakon is affected by its location (vi)
33.   Paragraph FIn the paragraph F, in line 2, the author explains, “ ____There are hardly any modern household conveniences_____.”

In this text, the hardly any modern household conveniences means that very few facilities in buildings

Hence, the answer is going to be: Very few facilities in buildings (x)
34.   Paragraph GIn the paragraph G, the author states how people stays warm, “The power station provides winter heating in the form of hot water, but many houses lie outside its range and rely on their own wood-burning stove______.”
“ ______Everybody in Oymyakon owns good boots, a hat made of animal fur and fur-lined mittens. The boots are usually made from reindeer hide, which is light but keeps your feet very warm______.”

Hence, the answer is going to be: Keeping out the cold (vii)
35.   Paragraph HIn the paragraph H, if we see the starting few lines, “Oymyakon’s two shops keep a decent stock of basic foods in tins and packets, but locals also have do-it-yourself options, including hunting, trapping, ice-fishing, reindeer-breeding and horse-breeding_____.”

In this text, basic foods in tins and packets,_____hunting, trapping, ice-fishing, reindeer-breeding and horse-breeding means that various sources of supplies

Hence, the answer is going to be: Various sources of supplies (i)
36.   Paragraph IIn the Paragraph I, the author describes, “_____In the summer Oymyakon can be uncomfortably hot. Much of the forest becomes boggy, so mosquitoes are a constant presence______.”

This means that winter is not the only challenging time of the year in Oymyakon; summer time can be equally full of hardships.

Hence, the answer is going to be: Not the only challenging time of the year (viii) 

SUMMARY COMPLETION

QuestionAnswer Explanation
Oymyakon is a long way from any 37………………………… which would prevent the temperature from falling so low. Underline keywords: Oymyakon, long way from, any, would prevent, temperature, falling so low  

Look at the paragraph E, the author describes the reasons behind the extreme cold temperature of Oymyakon. “ ______ A number of factors combine to explain Oymyakon’s record low temperatures. It is far from the ocean, with its moderating effect on air temperature_____.”

In this text, far from means that a long way from

Hence, the answer is going to be: ocean  
The town is located in a 38………………………… within a plateau surrounded by 39…………………………  Underline keywords: town, located in a , within a plateau, surrounded by

In the paragraph E, the author states, “______ In addition, the town sits in a valleybelow the general level of the Oymyakon Plateau, which, in turn, is enclosed on all sides by mountains up to 2,000 metres in height______.”

In this text, the town sits in means that the town is located in
&
below the general level of the Oymyakon Plateau means that within a plateau
&
enclosed on all sides by means that surrounded by

Hence, the answers are going to be: valley and mountains
Because there is not much 40………………………… cold air collects in the town.Underline keywords: because, not much, cold air, collects

In the paragraph E, the author describes, “_____ As the cold air sinks, it accumulates in the valley, with little wind to disturb it_______.” 
  
In this text, little means that not much,
&
As the cold air sinks, it accumulates means that cold sir collects

Hence, the answer is going to be: wind  
Have any doubts??? Discuss in the comments ...

PDF

If you want the pdf summary of A visit to Oymyakon, the world’s coldest town reading passage and answers, please write your email in the comment section below. We’ll send it across at the speed of light.

ALL THE BEST !

Leave a Comment