Home » READING 📖 » GENERAL READING » Big Rock Climbing Centre: Reading Answers & PDF

Big Rock Climbing Centre: Reading Answers & PDF

IELTS General Test – Passage 01: Big Rock Climbing Centre reading answers with explanation, location and pdf. This reading paragraph has been taken from our huge collection of Academic & General Training (GT) Reading practice test PDF’s.

Big Rock Climbing Centre

Big Rock Climbing Centre is modern, friendly professionally run centre offering over 1,200 square metres of fantastic indoor climbing. We use trained and experienced instructors to give you the opportunity to learn and develop climbing skills, keep fit and have fun. Master our 11 m-high climbing walls using a rope harness, for an unbeatable sense of achievement. Or experience the thrills of climbing without any harness in our special low-level arena, which has foam mats on the floor is cushion any fall safety.

Who is Big Rock for?
Almost anyone can enjoy Big Rock. Previous climbing experience and specialist equipment are not required. You can come on your own or with friends and family comes as a fun alternative to the gym or for a special day out with the kids. If you are visiting the friends or family but not climbing, or just fancy coming to look, please feel free to relax in our excellent cafe overlooking the climbing areas.

Mobile Climbing Wall
Available on a day hire basis at any location, the big Rock mobile Climbing Wall is the perfect way to enhance any show festival or event. The mobile wall can be used indoors or outdoors and features four unique 7.3 m-high climbing faces designed to allow four people to climb simultaneously. Quick to set up and pack up, the mobile climbing wall is staffed by qualified and experienced climbing instructors, providing the opportunity to climb the wall in a controlled and safe environment. when considering what to wear, we have found that trousers and t-shirts are ideal. We will however, ask people to remove scarves. Most flat shoes are suitable as long as they are enclosed and support the foot. The mobile wall is very adaptable and can be operated in light rain and winds up to 50 kph. There are however, particular measures that we take in such conditions.

What about hiring the mobile climbing wall for my school or college?
As climbing is different from the usual team games practiced at schools, we have found that some students who don’t usually like participating in sports are willing to have a go on the mobile climbing wall. If you are connected that some children may not want to take part because they feel nervous if they climb, then please be assured that our instructors will support then up to a level which they are comfortable with. They will still benefit greatly from the experience.

Questions 9-14

Do the following statement agree with the information given in the text.
In boxes 9-14 on your answer sheet write

TRUE                                if the statement agrees with the information
FALSE                              if the statement contradicts the information
NOT GIVEN                    if there is no information on this

9. When climbing at the big Rock Centre, it is compulsory to be attached by a rope.


10. People who just want to watch the climbing can enter the Centre without paying.


11. People can arrange to have a climbing session in their own garden if they wish.


12. A certain item of clothing is forbidden for participants.


13. The mobile Climbing wall can only be used in dry, calm weather.


14. It is inadvisable for children who are afraid of heights to use the mobile climbing Wall.

________________

ALSO TRY:

1) IELTS 12 READING PASSAGE – NORTH SYDNEY COUNCIL ↗

2) IELTS 12 READING PASSAGE – MARKETING ADVICE FOR NEW BUSINESSES ↗

3) IELTS 12 READING PASSAGE – WORKING TIME REGULATIONS FOR MOBILE WORKERS ↗

4) IELTS 12 READING PASSAGE – INLAND MAIL CLAIM FORM ↗

5) IELTS 12 READING PASSAGE – DAYS OUT FOR THE FAMILY ↗

________________

Answers with Explanation

Check out Big Rock Climbing Centre reading answers below:

9. FALSE

10. NOT GIVEN

11. TRUE

12. TRUE

13. FALSE

14. FALSE

Wondering how the answers are chosen?? Then, read Big Rock Climbing Centre reading answers explained below:

TRUE/FALSE/NOT GIVEN

QuestionAnswer Explanation
9. When climbing at the big Rock Centre, it is compulsory to be attached by a rope.Underline keywords: climbing, Big Rock Centre, compulsory, be attached, rope

In the 1st paragraph, in lines 5-6, the writer describes, “___Or experience the thrills of climbing without any harness in our special low-level arena___.”  

In this text, climbing without any harness means that ➙ NOT compulsory to be attached by a rope

Hence, the answer is going to be: FALSE
10. People who just want to watch the climbing can enter the Centre without paying.Underline keywords: people, just want to watch, can enter, without paying

In the paragraph 2, ending lines explain, “___ If you are visiting the friends or family but not climbing, or just fancy coming to look, please feel free to relax in our  excellent cafe overlooking the climbing areas.___”

Nonetheless, There is NO information about payment.  

Hence, the answer is going to be: NOT GIVEN  
11. People can arrange to have a climbing session in their own garden if they wish.Underline keywords: people, can arrange, climbing session, their own garden, if they wish  

In the ‘Mobile Climbing Wall section, look at the starting lines, “Available on a day hire basis at any location, the big Rock Mobile Climbing Wall is the perfect way to enhance any show festival or event . The mobile wall can be used indoors or outdoors____.”

In this text, Available on a day hire basis at any location means that ➙ People can arrange to have a climbing session in their own garden if they wish

Hence, the answer is going to be: TRUE  
12. A certain item of clothing is forbidden for participants.Underline keywords: certain item, clothing, forbidden, participants

In the ‘Mobile Climbing Wall section, in lines 7-8, the writer explains, “____When considering what to wear, we have found that trousers and t-shirts are ideal. We will however, ask people to remove scarves____.”

In this text, remove scarves means that ➙ A certain item of clothing is forbidden

Hence, the answer is going to be: TRUE  
13. The mobile Climbing wall can only be used in dry, calm weather.Underline keywords: Mobile Climbing Wall, only, be used, dry, calm weather

In the ‘Mobile Climbing Wall section, in lines 9-10, the writer points out, “____The mobile wall is very adaptable and can be operated in light rain and winds up to 50 kph_____.”

In this text, very adaptable and can be operated in light rain and winds means that ➙ The Mobile Climbing Wall can be used in dry, calm weather and rainy season.

Hence, the answer is going to be: FALSE 
14. It is inadvisable for children who are afraid of heights to use the mobile climbing Wall.Underline keywords: inadvisable, children, afraid of heights, use, Mobile Climbing Wall

In the ‘What about hiring the mobile climbing wall for my school or college?” section, in lines 3-6, the author explains, “____If you are connected that some children may not want to take part because they feel nervous if they climb, then please be assured that our instructors will support them up to a level which they are comfortable with_____.”

In this text, it can be suggested that it is advisable for children who are afraid of heights to use the Mobile Climbing Wall.

Hence, the answer is going to be: FALSE
Have any doubts??? Discuss in the comments ...

PDF

If you want the pdf summary of Big Rock Climbing Centre reading passage and answers, please write your email in the comment section below. We’ll send it across at the speed of light.

ALL THE BEST !

2 thoughts on “Big Rock Climbing Centre: Reading Answers & PDF”

Leave a Comment